2015. március 23., hétfő

Mi rejlik a siker mögött? - motiváció egy Bobbi Brown interjú kapcsán











Azt gondolom, hogy a TEHETSÉG, SIKER, TUDÁS, EREDMÉNYESSÉG titka abban rejlik, hogy jó dolgokból, JÓ TULAJDONSÁGOKBÓL RAKJUK ÖSSZE MEGUNKAT. Magunkra szedjük mindazt, ami számunkra érték, követendő példa, ideál, és összerakjuk fejben azt az embert, akik lenni szeretnénk. Jó és jó lelkű emberektől, tehetséges szakemberektől, sikeres emberektől kell ellesni azt a tudást, azt a hozzáállást, azt a víziót, ami mindig ad egy kis pluszt, ami átsegít a nehéz időszakokon. Ami feltölt akkor, amikor már kezdenéd feladni, vagy épp rossz napod van, vagy amikor valami épp nem sikerült/nem úgy sikerült, ahogy elképzelted.
Hiszek abban, hogy csak a KITARTÓ, SZORGALMAS ember lehet SIKERES.
Csak gondolj bele: ott egy iszonyat szorgalmas ember, aki kicsi, apró lépésekkel megtanul dolgokat, folyamatosan törekszik arra, hogy jó legyen valamiben, sosem adja fel, vannak tervei, céljai, álmai... és van terve, mégpedig REÁLIS TERVE arra nézve, hogyan valósítja meg őket, és maga a CSELEKVÉS is megvan. És nem sietteti, kivárja, TÜRELMESEN!
...és ott van egy született tehetség. Akinek minden tulajdonsága, minden adottsága megvan, benne él és létezik az, amit a másik kemény tanulással megszerzett. És elszáll magától... nem érzi azt, hogy tanulnia, fejlődnie kell. Nem érzi szükségét, hogy tovább bővítse a tehetségét és tudással támogassa meg azt, pusztán élvezi azt a kényelmet, amit a tehetsége ad meg neki. Nem olvas utána, nem néz utána dolgoknak... túl merész, túl nagy az önbizalma, és egyszer (elég egyszer!) nagyon rosszul dönt és nagyon rosszul reagál. Összeomlik, leírják... és mivel sosem tanult meg kitartó lenni, a padlón is marad... vagy éppen csak megragad egy szinten, és nem fejlődik tovább...
Az élet folyamatosan elénk gördít akadályokat, megoldásra váró problémákat, átugorhatatlannak tűnő szakadékokat. Olyankor MINDIG KÉT ÚT VAN: vagy FELADOD, vagy TOVÁBB MÉSZ. A kitartó ember mindig azt választja, hogy tovább megy, tovább azoknál, akik feladták és megálltak.
Sokszor megfigyelhetjük, hogy vannak kiemelkedően tehetséges emberek, de mégsem lesznek sikeresek, mert valahol, valami miatt megállnak az úton...vagy megállnak a fejlődésben.
Vagy történik valami, ami figyelmezteti őket arra, hogy túl sokat akartak, túl hirtelen, és arra készteti őket, hogy ott és akkor meg kell állniuk, és emiatt maga az élet kényszeríti őket térdre.

Megállunk...olykor büszkeségből, dacból... olykor bizonytalanságból, vagy  kudarcunk okán... esetleg azért, mert "nem kényelmes" folytatni... vagy egyszerűen csak azért, mert a körülményeink megváltoztak... És van még egy ok, amire sokszor csak később jövünk rá: megállunk/megállít az élet mivel MAGA A CÉL NEM VOLT JÓ!


Nem is olyan rég olvastam valahol, hogy akkor, amikor a tetteidnek a célja csupán a pénz, az nem jó cél és sohasem lehet igazán sikeres. Maximum ideig-óráig. Kell valami, ami NEKED sokkal fontosabb, egy olyan cél, amit ha bármikor felidézel magadban, tudsz érte küzdeni!
Ami a legrosszabb kedvedben, a legszerencsétlenebb napodon, a legnagyobb szakmai kudarcod közepette is azt súgja, hogy állj fel, és menj tovább, mert EZÉRT érdemes! Mert EZT akarod, mert EZ FONTOS! Ez az, amire mindennél jobban vágyom, és ami által megszűnik körülöttem a világ!
Ez lesz az, ami életed minden percében kellően motiválni fog!


Nem értek egyet azzal, hogy nem lehetsz önző a saját céljaid kapcsán. Miért ne lehetnél? Te akarod megvalósítani, neked kell végigjárnod az utat annak minden undorító, mocsok részletével együtt! Neked lesz eredmény, ha eléred, amit akartál!

És itt jön közbe a siker másik fontos eleme: NE TÖRŐDJ MÁSOKKAL!
Soha ne az legyen a fontos, hogy mit és hogyan csinálnak mások. Coco Chanel-nél sem a divat- és trendkövetés volt a fő, hanem a stílusteremtés. Neked is legyen saját stílusod!
Rakd össze magad! Kezdj példákat, példaképeket gyűjteni, figyeld őket, csináld utánuk! "Járd be azt az utat, amit ők" (ezt ízért írom idézőjelben, hogy ezt nyilvánvalóan magadra szabva tedd!)
Hiszen ha mást akarsz, ha másképp szeretnél élni, akkor mást is kell tenned!
Ha egy új szokást kell felvenned ehhez (pl. minden nap 1-2 órával korábban kelsz fel, vagy munkával töltöd a hétvégéidet is), akkor csináld 21-szer egymás után - ennyi idő alatt válhat ugyanis valami szokássá!
Soha ne törődj azzal, hogy mit csinál a konkurencia, hogy éppen milyen irányvonalat követ, milyen trendet diktál, vagy éppen milyen téma nála a "menő"! Alakítsd úgy a saját elképzelésed, hogy miután a példaképektől megtanultad, mi az, ami szerinted jó, egyedi módon tudd létrehozni azt az irányt, ami te vagy! Ami téged tükröz, téged azonosít. Vagy csináld hasonlóképp, de tedd bele magad, hiszen ettől lesz több, ettől lesz személyes!
Sokaknak nem fog tetszeni... mert más lesz, mert nem lesz sablon, és mert a vált(oz)ástól mindenki tart...

Te csak menj és csináld tovább, nyújtsd a maximumot! Viszont soha ne feledkezz meg arról, hogy sok apró dolog tesz valakit sikeressé, emeli felsőbb szintre és teszi őt értékessé.
Éppen emiatt nem árt, ha nem feledkezel meg arról, hogy honnan jöttél, tiszteled és becsülöd azokat, akik segítenek, támogatnak, akik adnak neked esélyt, lehetőséget és támogatást!

Sajnos szomorú, de sokan megfeledkeznek magukról, és elmennek olyanok mellett, akiknek sokat köszönhetnek, akik segítették őket, akik munkájukkal támogatták a sikerüket. Viszont ezzel a személyiségük megítélése szenved csorbát, és kevésbé lesznek példaértékűek mások számára, mert ezt a viselkedést nem célszerű másolni.
Számomra az számít igazi értéknek, ha megvan a kellő szakmai alázat! Ez teszi a különbséget a felkapottak és elismertek között, a celebek és tehetséges alkotók között, a valóban értékes és az agyon hype-olt dolgok között...

Volt egy kellemes, hosszas beszélgetésem az egyik YouTube blogger lánnyal, akitől az a mondata ragadt meg bennem leginkább, hogy: Ha példakép akarsz lenni mások számára, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy olyat mondj, vagy tegyél, ami rossz példa lehet mások számára. (Akkor épp arról beszéltünk, egyes beauty guruk lazán káromkodnak a videóikban, mert azt hiszik, hogy ez vicces... és hogy megtehetik... holott sokat ront egy videón és a rajongótábornak sem ilyen példát kell mutatni - főleg nem tizenéveseknek! Ezért az egy mondatért a mai napig hálás vagyok, mert mélyen egyetértek vele, és ez valóban fontos!)

Illetve ami szerintem lényeges még, hogy a klasszikus, egyszerű és másolható dolgok mindig időtállóak! Éppen ezért, ha értékes és sokak számára hasznos dolgot kitartóan, magadhoz híven, őszinte odaadással csinálsz, ha tiszteled a segítőidet, támogatóidat, szépen lassan elér a siker és soha többé nem fogod azt érezni, hogy amit csinálsz, az munka. EGYSZERŰEN CSAK EZ LESZ AZ ÉLETED! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése