2014. július 10., csütörtök

YSL - Yves Saint Laurent - A Film

Tegnap végre volt alkalmam megnézni az Yves Saint Laurent filmet moziban. Számomra igazi élmény volt, és tetszett. Előtte több negatív kritikát is lehetett olvasni, hallani a moziváltozattal kapcsolatban, de ennek ellenére nekem pozitív volt a benyomásom.







Az igazi művészetet mutatta meg, és hogy mindig ember van az alkotások mögött.

Nem tudom, hogy ki mit várt tőle. Engem mondjuk nem hatott volna meg, ha 2 órán keresztül csak YSL ruhákat mutogattak volna benne, amolyan Szex és New York-os limonádé, tingli-tangli körítéssel... (bár annak is megvan a maga varázsa)



Itt végre az ember volt a lényeg. Hogy mi van sokszor a hírnév, a stílus, a siker mögött... hogy küzdeni kell másokkal, az idővel, sokszor anyagi blöff és megjátszás árán, de el lehet jutni messzire...
És van, hogy már nincs feljebb... mindent elértél, amit akartál, és szétesel... ilyenkor nem árt, ha vannak barátok, a szakma, az elismerések és a család, ami összeránt, hogy menj tovább!

Szól ez a film sok mindenről, ami akár mai is aktuális. Küzdelemről, kitartásról, másságról, művészetről, meg nem értettségről, felemelkedésről, mélypontokról, emberi kapcsolatokról.
... az igazi tehetségeknél sokszor megfigyelhető, hogy sokkal előrébb járnak gondolatban saját koruknál, és ezzel tudnak történelmet írni, és forradalmasítani saját szakterületüket...történetesen itt a modern nők ruhatárát.




Az a korszak, melyben játszódik a film, igazi áttörés volt, és a divatvilág igazi aranykora... hiszen előtte és akkorra lett neve a Chanel háznak, Diornak - akinél YSL is dolgozott, Karl Lagerfeld is akkor lett feltörekvő divattervező és YSL is ekkor tudta saját stílusát megteremteni a változó divat világában.










Nagyon tanulságos végignézni sok régi képet - összevetve a filmbeli jelenetekkel. És ez alapján látható, hogy mégsem olyan rosszul sikerült változat ez!
Kicsit nyomasztó, de ösztönző egyszerre... kell ülepedjen!
Összességében pozitív véleménnyel vagyok róla, számomra többször nézhető kategória, és úgy gondolom, hogy a negítv kritikák inkább a film meg nem értéséből erednek, mintsem valóban indokolt rossz benyomásból .






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése