2014. május 27., kedd

Summer makeup - azaz hogyan sminkeljünk nyáron?

Sziasztok!

Ebben a bejegyzésben fogok tenni egy kísérletet arra, hogy lefektessem a tökéletes nyári smink alapjait, illetve mutassak nektek olyan jól használható inspirációkat és termékeket, melyeket bátran tudtok majd használni a nyári időszakban.

 
 
Elsőként fontos leszögeznünk, hogy csak jó alapra lehet építeni, tehát akkor, amikor a hőmérő higanyszála már jóval 30 fok fölé (olyakor 40 fölé is) kúszik, a legeslegfontosabb, hogy kellően ápolt és felkészült legyen a bőrünk. Fel legyen készítve a melegre, az izzadásra, a barnulásra, és arra, hogy a meleg ellenére tartós legyen az a smink, amit magunkra teszünk.
 
Segítségül hívtam - képek és videók formájában - két kedvenc külföldi beauty bloggerem képeit, hogy méginkább tudjam szemlélteni nektek azt, hogy mi is lehet örök trend és követhető példa a nyári sminkelés terén :)

Így néhány alap lépést nem árt tisztázni:

1.) BŐRÁPOLÁS, FÉNYVÉDELEM

Nagyon fontos, hogy mindig kellően ápoljuk arcunkat - bőrtípusunknak megfelelő termékekkel.
- Arclemosóval, szappannal tisztítsuk meg az arcot
- Hetente 1-2-3 alkalommal (kinek mennyi igénye, ideje és szüksége van rá) radírozzuk le az arcunkat - illetve nyáron az egész testünket is radírozhatjuk, ugyanis egyenletesebben fog meg minket a nap :) - Tehát mindenképp kötelező a bőrradír használata!
- Tonizáljuk az arcot - arctonikkal
- Hidratálás - bőrtípusunknak megfelelő hidratáló krémmel, amely nyáron lehetőleg tartalmazzon fényvédőt is, hiszen így óvhatjuk bőrünket a korai öregedéstől, az UV sugarak káros hatásaitól, napfoltok kialakulásától, stb.

 
 


 
2.) SMINKBÁZISOK, ALAPOZÓ HASZNÁLATA

Fontos a sminkalapok/sminkbázisok/arc- és szemhéjbázisok/primerek használata. Ahogy láthatjátok, elég sok elnevezésük van, mégis mind egy cél érdekében készülnek:
- kiegyenlítik a bőrfelszínt, feltöltik a barázdákat és apróbb rácokat, tartóssá teszik a sminket, védik a bőrt - hogy az arc érzékeny bőre ne közvetlenül érintkezzen a pigmentált alapozókkal, szemhéjfestékekkel, stb., hanem egyfajta hidat képezve a bőr és a rá kerülő anyag között, jobb tapadást biztosít.
Arcra használatos primerek között szintén tudunk bőrtípusunknak megfelelő terméket választani - ugyanis léteznek hidratáló és mattító primerek, illetve bőrhibákat némileg korrigáló sminkalapok is.
Szemhéjbázisok közül találhatunk színtelen és színezett verziókat is.
 
Nyáron különösen fontos, hogy használjunk bázist az arcon és a szemünkön, ugyanis a meleg, párás idő miatt, az izzadás követekeztében és a strandszezon miatt (víz, pára, izzadás, melegtől megváltozott állag) elsőként ezzel tehetjük tartósabbá a sminket.





Nyárra alapozóból talán mindenki kevesebbet használ, hiszen leizzadjuk, lefolyik, nehéznek érezzük, elkenődik, kifénylik az arcon. Ilyenkor sokkal kényelmesebb "sminkviselet", ha BB vagy CC krémet használunk, hiszen könnyebb a textúrája, mint egy alapozóé, azonban minden olyan értékes anyagot tartalmaz, amely ad egy minimális fedést, ugyanakkor ápolja is a bőrünket.


 

3.) PÚDER HELYES HASZNÁLATA

Púdert használhatunk, nem tilos, azonban elég lesz egy leheletnyi vékony réteg a transzparens - vagy kőpúderünkből, és kész is - ilyenkor nem kell agyon mattítani az arcot, hiszen a bronzos, szolíd csillogás, fiatalos ragyogás örök divat - és nyáron jól áll mindenkinek! Ha tehetjük, válasszuk a mineral besorolású, ásványi alapú fixáló púdereket.



4.) VÍZÁLLÓ SMINKTERMÉKEK HASZNÁLATA

Lassan már nem lesz olyan sminkmárka, melynek repertoárjában ne lenne fellelhető vízálló termék. Vízálló szemhéjtus, szempillaspirál, krémes szemhéjfesték, szemceruza, szemöldökceruza stb.
Személy szerint minőségében én a nem vízálló termékeket kedvelem jobban, mert nekem valahogy állagra és színre jobban bejön, mikor egy termék nem vízálló, de a nyári időszakban a tartósság érdekében érdemes kivételt tenni, mert nagyon kellemetlen, ha elfolyik a sminkünk. Főként, ha nem mi vesszük észre magunkon először, hanem valaki más :)

Így akár már sminkben is ugorhatsz egy fejest a balatonba, és sellőként tűnhetsz elő a vízből újra, anélkül, hogy szétfolyna rajtad a vakolat :)




5.) KRÉMES TERMÉKEK HASZNÁLATA

Sokkal üdébb, frissebb, hamvasabb hatást tudunk elérni nyáron, ha bizonyos termékekből krémes állagút választunk - a könnyebb felhordhatóságról már nem is beszélve!
Hiszen ecset sem kell hozzá, elég, ha az ujjainkkal eloszlatjuk és eldolgozzuk az adott terméket az arcunk megfelelő részein.
Használjunk tehát inkább:
- krémes arcpirosítót - élénkebb színekből csak minimálisat, és figyeljünk, hogy egyenletesen oszlassuk el - elkerülve az éles kontúrokat és a bohóc hatást!

- krémes szemhéjfestéket - könnyű felvinni, tartós (főként szemhéjbázissal! - így nem ül be a ráncokba), és a fényesebb színek rögtön feldobják a megjelenésünket :)
- krémes highlighter-t.


 


6.) AJKAK ÁPOLÁSA ÉS SMINKELÉSE

Nyáron fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy kellően hidratáljuk az ajkakat, mert a forróságtól, a naptól hamar kiszáradhat, és fontos, hogy olyan ajakápolót válasszunk, melyben található fényvédő.




A Nude színek pedig minden évszakban és minden sminkhez jó választásnak bizonyulnak.







Én sokszor elégnek érzem, ha csak egy ajakápoló, vagy egy szájfény van a számon, hiszen a hidratálás és a csillogás így is pont elég - azonban a rózsaszínes, bronzos gyöngyházas rúzsok is előkerülhetnek ilyenkor, hiszen a barnább bőrtónuson remekül tud mutatni, és sokkal intenzívebb napsütötte hatást tudunk vele elérni - de túlzásba ne essünk, mert az eltúlzott csillogás már ízléstelen is lehet!

 
 
Az ajkak kontúrozásának ilyenkor kevesebb szerep jut - kivéve egy alkalmibb, esti partyhoz készített sminknél, azonban mindenképp javaslom nektek a tartósság és intenzív színek érdekében az ajakfilceket és a vastagabb ajakceruzákat, mert tartósak, nem olyan egyszerű őket lenyalogatni, és szép intenzív, nyári színekben kaphatóak, használatuk egyszerű.



7.) NEON SMINK <-  KONTRA -> "NO MAKEUP" MAKEUP

Nyáron is (mint majdnem mindenben) divat a nagy ellentétek viselése.
Fénykorukat élik ilyenkor a cukorka- és neon színek, az erőteljes pinkek és pasztell lilák, vibrálnak a sárgák és a narancsok, és csillámokkal túrbózzuk fel a türkizt, a zöldet és az azúrt.



 
 
Illetve a magukat sminkben kellemetlenebbül érzők választhatják az ún. "no makeup" sminket, ami egy egyszerű, szépítő smink, és szinte láthatatlan :) Olyan, mintha nem lenne, mégis jobban nézhetünk ki tőle!
 
 
8.) SMINKFIXÁLÓ HASZNÁLATA
 
Ha pedig elkészült a tökéletes nyári sminkünk, és azt szeretnénk, hogy úgy is maradjon, ahogy megalkottuk, használjunk egy olyan sminkfixálót, amely szárazra szárad, nem hagy csepp foltokat az arcon, nem irritálja a szemet, és gyorsan elillan.

 
És hogy teljes legyen az összkép - ha már van szép ruhánk, bikinink, naptejünk és vízálló sminkünk, már csak valami vidám, nyári manikűrrel tudjuk ezt jobban fokozni.

Nyáron hódítanak a cukorka színek, így javaslom bármelyiket, amelyik megtetszik nektek! Hiszen bármelyikre is esik a választásotok, tuti sikert fogtok aratni :)


 
 A képeken látható termékeket az alábbi webshopokban tudjátok legkönnyebben beszerezni:
 
DXN arc- és testápolók:(A terméklista aljára gördítve!!!)http://www.immunmagic.dxn.hu/termekek
 
HEAN sminktermékek:
Kuponkód 5% kedvezményért(webshopos rendelésnél): "LEGALMAKEUP"http://www.hean.hu/index.php/webshop


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése